به گزارش النشرة، سخنگوی وزارت خارجه چین با اظهار نگرانی شدید این کشور نسبت به اوضاع یمن در پی تجاوز کشورهای عربی، در کنفرانسی خبری عنوان داشت: چین تمامی طرفها را به پایبندی به قطعنامههای شورای امنیت درخصوص یمن و حل و فصل درگیریها از طریق مذاکرات فرا میخواند.
مسکو خواهان توقف هرچه سریعتر حملات به یمن
در همین حال، وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو تصمیم ندارد اتباع خود را از یمن خارج کند.
وزارت خارجه روسیه تاکید کرد که مسکو با تمامی طرفهای یمنی در تماس است تا به سازش سیاسی برای بحران یمن دست یابد.
مسکو همچنین بر حمایت کامل خود از حاکمیت و تمامیت ارضی یمن تاکید کرد.
روسیه همچین نگرانی شدید خود را نسبت به تحولات در یمن ابراز داشته و خواهان توقف هرچه سریعتر حملات و بازگشت به مذاکرات شد.
علمای فلسطین: عربستان برای جلوگیری از وقوع فتنه حملاتش را متوقف کند
در همین حال، محمد الموعد، سخنگوی شورای علمای فلسطین در لبنان در بیانیهای "جنگهای ویرانگر را که به کشورهای عربی ما که آخرین آن، در یمن صورت گرفته است"، محکوم کرد.
وی از عربستان سعودی خواست تا حملات خود را برای جلوگیری از وقوع فتنهای که درصورت رخ دادن همگان را میسوزاند، متوقف کند.
محمد الموعد گفت: این درگیریهایی که در منطقه صورت میگیرد، با هدف تقسیم منطقه و وارد کردن آن به بحبوحهی جنگ مذهبی و طائفهای از طریق روشهای مستقیم و غیر مستقیم است.
وی تصریح کرد: ما از همگان میخواهیم تا این جنگ را که آمریکا،غرب و صهیونیستها آن را برای تقسیم منطقه ترسیم کردهاند، متوقف کنند.
سعد حریری: تصمیم پادشاه عربستان برای مداخله در یمن "حکیمانه" است
از سوی دیگر، سعد حریری، رهبر جریان المستقبل و نخست وزیر پیشین لبنان در اقدامی خصمانه گفت: تصمیم پادشاه عربستان برای مداخله نظامی در یمن تصمیمی "شجاعانه و حکیمانه" است.
وی مدعی شد که مردم یمن از مداخله نظامی عربی در کشورشان حمایت میکنند.
حمایت ائتلاف مخالفان سوریه از تجاوز عربستان در یمن
در همین حال، شبکه العربیه در خبری فوری گزارش داد که ائتلاف مخالفان سوریه حمایت خود را از عملیات "طوفان کوبنده" اعلام کرده است.
این تشکیلات مخالفان سوری که از حمایت غرب برخوردار است، همچنین حمایت خود را از عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری مستعفی یمن اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری سما، وی تصریح کرد جنگنده های این کشورها شمار زیادی چترباز را در شهر عدن فرود آورده اند.
این تحولات همزمان با بیانیه کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در خصوص آغاز عملیات طوفان قاطعیت در برابر حوثی های یمن و حملات شدید هوایی به مواضع این گروه و علی عبدالله صالح در صنعا و شماری از استان های این کشور صورت گرفته است.
در همین حال، محمد البخیتی، یک عضو شورای رهبری انصارالله در گفتگو با اسپوتنیک اعلام کرد این نیروها که هدف یک عملیات نظامی بین المللی به رهبری عربستان در یمن قرار گرفته اند، مصمم هستند با همه ابزار موجود، مقابله به مثل کنند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک از صنعا، وی گفت: «این اعلام جنگ علیه مردم یمن است، ما با آنهایی که با ما می جنگند، مبارزه خواهیم کرد».
این مقام افزود عربستان سعودی و متحدان عرب این کشور در منطقه خلیج فارس به علت انجام عملیات نظامی، پشیمان خواهند شد.
وی اعلام کرد: «آنها حمله کردند، آنها این را آغاز کردند، پس آنها در برابر مردم و خداوند به علت پیامدهای (این عملیات) پاسخگو خواهند بود. این حمله، مایه شگفتی ما است و ما با همه ابرازی که در اختیار ما است، به آن واکنش نشان خواهیم داد».
پیش از این، براساس گزارش ها، البخیتی درباره وقوع یک «جنگ گسترده» که ممکن است در پی «تجاوز» عربستان سعودی و متحدان عرب این کشور در منطقه خلیج فارس، در یمن آغاز شود، هشدار داد.
عربستان سعودی، همراه با اعضای شورای همکاری خلیج فارس و چند کشور دیگر، شب چهارشنبه به درخواست عبدربه منصور هادی رئیس جمهور (مستعفی) یمن، عملیاتی نظامی را علیه حوثی ها آغاز کردند.
بنابر اعلام کاخ سفید، این عملیات با حمایت واشنگتن انجام می شود هر چند که آمریکا در اقدام نظامی مستقیم در یمن مشارکت ندارد.
هادی و دولت یمن در ماه ژانویه، در پی حمله ای به کاخ ریاست جمهوری در صنعا پایتخت این کشور، توسط حوثی ها مجبور به استعفا شدند.
هادی پس از آن اقامتگاه خود را در صنعا ترک کرد ولی مکان دقیق وی در حال حاضر نامعلوم است به طوری برخی از گزارش ها حاکی از آنست که وی در عدن است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شبکه خبری فرانس 24 درگزارشی درباره عملیات کشورهای عربی در یمن موسوم به « عاصفة الحزم» (طوفان قاطعیت) اعلام کرد عربستان سعودی سرانجام عملیات نظامی را در یمن آغاز کرد.
در همین راستا، صبح امروز جنگنده های عربستان با حمایت مصر؛ مغرب، سودان، امارات متحده عربی، کویت، بحرین، قطر و اردن مواضع شیعیان حوثی در صنعا را بمباران کردند. در نتیجه این بمباران ها تاکنون دهها غیر نظامی کشته شده اند. پاکستان، سودان، اردن و مصر نیز آمادگی خود را برای شرکت در عملیات نظامی زمینی اعلام کرده اند.
سفیر عربستان سعودی در واشنگتن ،صبح امروز خبر این عملیات را اعلام و خاطر نشان کرد هدف این عملیات، یاری رساندن به مقامات سنی یمن در برابر شیعیان این کشور است.
هواپیماهای عربستانی ودیگر کشورهای عربی تاکنون اهدافی را در صنعا از جمله فرودگاه این شهر و مواضع نظامی شیعیان حوثی را بمباران کرده اند.
عادل الجبیر سفیر عربستان سعودی در آمریکا در گفتگو با خبرنگاران در توضیح عملیات نظامی کشورهای عربی علیه شیعیان حوثی گفت: استفاده از گزینه نظامی، همیشه آخرین راه حل است. در نتیجه ما این تصمیم را با بی میلی گرفته ایم. وی افزود برای آنکه ما از سیطره حوثی ها بر یمن جلوگیری کنیم،ائتلافی متشکل از 10 کشور عربی تشکیل داده ایم.
از جمله کشورهای شرکت کننده درائتلاف می توان به امارات متحده عربی، کویت، بحرین، قطر می توان اشاره کرد. مصر نیز حمایت سیاسی و نظامی خود را از این عملیات اعلام کرده است.
آمریکا نیز اعلام کرده است از نظر اطلاعاتی و تدارکاتی ازعملیات کشورهای عربی در یمن حمایت خواهد کرد. اما خودش به طور فعال در این عملیات نظامی مشارکت نخواهد کرد.
عربستان سعودی در توجیه این عملیات می گوید اوضاع یمن به سمت و سویی پیش می رفت که اقدام نظامی در این کشور را اجتناب ناپذیر می کرد.
چون باشرایطی در یمن مواجه هستیم که شبه نظامی شورشی حوثی کنترل ارتش، فرودگاه ها در اختیار گرفته بودند و به موشک های بالستیک و نیروی هوایی دست یافته بودند. در نتیجه همانطور که می بینید ما با شرایط بسیار خطرناکی مواجه بودیم. در نتیجه می بایست برای حمایت از مردم یمن و دولت قانونی این کشور وارد عمل می شدیم.
اوضاع یمن از آنجا برای عربستانی ها بسیار نگران کننده شده است که حوثی ها بعد از تصرف صنعا، تعز اکنون پشت دروازهای عدن قرار دارند. حوثی ها اکنون کنترل کل مناطق غربی یمن را دراختیار دارند.
در واکنش به اعلام خبر آغاز عملیات نظامی « عاصفة الحزم»(طوفان قاطعیت)، یکی از رهبران حوثی هشدار داد جنگی که عربستانی ها در یمن آغاز کرده اند کل منطقه را فرا خواهد گرفت.
به گزارش ایسنا، این خبر در حالی منتشر شده است که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در ادامه اقدامات مداخلهجویانه و خصمانه خود علیه مردم یمن، از صبح امروز (پنجشنبه) حملات هوایی را در این کشور آغاز کردهاند.
در همین حال، یک منبع در دفاع مدنی یمن در مصاحبه با المیادین اعلام کرد که جسد 15 تن از زیر آوار در پی تجاوزات علیه یمن بیرون کشیده شده است که بیشتر این قربانیان زن و کودک هستند.
به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف در جمع خبرنگاران با اشاره به حوادث یمن اظهار کرد: ما خواستار توقف اقدامات فوری عملیات نظامی عربستان در یمن هستیم و این اقدامات را نقض کننده حاکمیت یمن می دانیم.
وی گفت: این عملیات نتیجه ای جز خونریزی نخواهد داشت و برای مهار بحران در یمن همه تلاش خود را به کار خواهیم بست.
افخم: توسل به اقدامات نظامی باعث پیچیده شدن اوضاع میشود
در همین حال سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن محکوم کردن حملات هوائی بامداد امروز به کشور یمن که منجر به کشته و زخمی شدن تعدادی از مردم بی گناه یمن گردید این اقدام را گامی خطرناک و مغایر با مسولیت های بین المللی در احترام به حاکمیت ملی کشورها دانست.
مرضیه افخم افزود: توسل به اقدامات نظامی علیه یمن که درگیر بحران داخلی و مقابله با تروریسم می باشد موجب پیچیده تر شدن اوضاع و گسترش دامنه بحران و از دست رفتن فرصتها برای حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات داخلی یمن خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر لزوم تحقق توافقات ملی صورت گرفته میان احزاب و گروه های یمنی در اولین زمان ، خواستار توقف فوری حملات هوائی و همه اقدامات جنگی علیه کشور و مردم یمن شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با ابراز نگرانی نسبت به گسترش افراطی گری و تقویت تروریسم خاطر نشان ساخت این تجاوز نتیجه ای جز گسترش تروریسم و افراطی گری نخواهد داشت و نا امنی را به کل منطقه تسری خواهد داد.
به گزارش فارس، به نقل از شبکه المیادین، کمیتههای مردمی وابسته به انصارالله یمن در ادامه درگیریها با طرفداران «عبد ربه منصور هادی» رئیسجمهور مستعفی یمن، به منطقه «الکرش» در 50 کیلومتری استان «عدن» رسیدهاند.
منصور هادی با فرار از «صنعا» در «عدن» مستقر شده و کمیتههای مسلح وفادار به خود را تشکیل داده است.
از سوی دیگر نیروهای انصارالله توانستند تسلط خود را بر شهر «الضالع» مرکز استان الضالع تکمیل کنند.
در حال حاضر درگیریها در استان «لحج» و در مرز با استان «تعز» بین نیروهای انصارالله و طرفداران منصور هادی جریان دارد.
به گزارش عصرایران، این هیات نظامی به ریاست ژنرال زکریا الشامی جانشین ستاد مشترک ارتش یمن است. این مقام نظامی یمن از هواداران حوثی ها به شمار می رود.
براساس این ادعا، این هیات عصر روز سه شنبه گذشته با استفاده از یک فروند هواپیمای ایرانی از صنعا به تهران منتقل شدند.
تاکنون هیچ منبع مستقل یا رسمی در ایران یا یمن به این خبر واکنش نشان نداده است.
گفته می شود همکاری های نظامی ایران و یمن هدف از این سفر باشد.
حوثی ها (گروه انصار الله) پس از سیطره بر پایتخت یمن، دولت را برکنار و پارلمان را منحل و شورای 5 نفره ریاست جمهوری را جایگزین رئیس جمهور کردند.
عبدربه منصور هادی رئیس جمهور یمن هم پس از فرار از حصر خانگی حوثی ها در صنعا، به شهر عدن در جنوب یمن رفت و این شهر را به عنوان پایتخت موقت یمن اعلام کرد.
یمن هم اکنون دارای دو دولت است. دولت حوثی ها در صنعا و دولت هادی در شهر عدن مستقر و هر دو مدعی حاکمیت بر کل یمن هستند. سازمان ملل متحد و بسیاری از کشورها دولت هادی را به رسمیت می شناسند.
قبل از این هم هیاتی از سوی دولت حوثی یمن به تهران سفر کرد.
در سفر 2 هفته ای این هیات یمنی مجموعه قراردادهایی از جمله ساخت نیروگاه برق در یمن توسط ایران و صادرات نفت و محصولات نفتی ایران به یمن به امضا رسید.
به گزارش ایسنا، بنابر گزارش روزنامه البیان- چاپ امارات، شیخ خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه در سخنانی گفت که یمن برای کشورهای عضو شورای همکاری کشوری حیاتی به شمار میرود و ما هرگز آن را به ایران تحویل نخواهیم داد و اجازه نمیدهیم که این کشور تقسیم شود.
ادعای وزیر خارجه بحرین در خصوص تلاش ایران برای نفوذ در یمن در حالی است که یمن مستقل، متحد، با ثبات و امن در مسیر توسعه کشور و در سایه پایبندی همه طرفها به مصالحه سیاسی مورد حمایت تهران است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 21,دسامبر,2024